Pojemnik fermentacyjny doskonale nadaje się do fermentacji wszystkich rodzajów win domowych owocowych, piwa domowego jak i do fermentacji nastawów cukrowych na drożdżach gorzelniczych. Pojemniki fermentacyjne są dużo łatwiejsze w użytkowaniu od balonów szklanych.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU:
Tworzywo, z którego wykonane są pojemniki charakteryzuje się dużą wytrzymałością i elastycznością. Pojemniki posiadają atest PZH dopuszczający je do kontaktu z produktami spożywczymi. Pojemniki są odporne na przebarwienia powstające w wyniku kontaktu z garbnikami pochodzącymi z owoców. Biała barwa pojemnika nie jest przypadkowa, gdyż tworzywo w każdym innym kolorze może pod wpływem powstającego alkoholu ulec odbarwieniu, czego konsekwencją może być przeniknięcie trujących substancji barwnikowych do wina.
UŻYTKOWANIE:
W celu ułatwienia otwierania pojemnika należy uchylić pokrywę delikatnie ciągnąć za uchwyt, wsunąć w powstałą szczelinę np.: trzonek łyżeczki, a następnie przeciągnąć go wokół brzegu pojemnika. Nie zaleca się czyszczenia pojemników szorstkimi myjkami, aby nie porysować ich powierzchni, które mogłoby stać się siedliskiem zakażeń.
UWAGA: Naczynia te można dodatkowo doszczelnić smarując brzegi pojemnika wazeliną lub olejem jadalnym.
PARAMETRY TECHNICZNE