WINOMIERZ - CUKROMIERZ Z MENZURKĄ
DO POMIARU STĘŻENIA CUKRU W MOSZCZU, BRZECZCE PIWNEJ, NASTAWIE
DŁUGOŚĆ WINOMIERZA - 31,5 CM
Głównymi elementami miernika są:
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C. Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.
BADANIE MOSZCZU:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
BADANIE BRZECZKI PIWNEJ:
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce 8 - 10 Blg°. Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).
PARAMETRY TECHNICZNE: