DROŻDŻE GORZELNICZE COOBRA 6 MAGNUM
SZCZEP DROŻDŻY PRZEZNACZONY DO DUŻYCH NASTAWÓW - NAWET DO 500L
Drożdże gorzelniane Coobra 6 Magnum to mieszanka silnych i wyjątkowo szybkich szczepów drożdży:
Uwaga: szczep przeznaczony specjalnie do dużych nastawów - nawet 500l!
Otrzymany alkohol jest delikatny i łagodny w smaku oraz zapachu. Wysoka jakość finalnego wyrobu.
Instrukcja dla 1 opakowania:
6kg cukru należy rozpuścić w 21L ciepłej wody, po ostudzeniu nastawu do temperatury ok. 30°C dodać zawartość torebki intensywnie mieszając przez 1 minute, fermentacje przeprowadzić w temperaturze 20-30°C. Optymalna temperatura fermentacji to 25°C. Czas fermentacji to 2-3 dni.
Objętość nastawu | Ilość wody | Ilość cukru | Ilość opakowań coobra 6 | temperatura przy starcie fermentacji | Optymalne temperatura | Dopuszczalna temperatura |
25L | 21L | 6kg | 1 | 30°C | 25°C | 20-30°C |
100L | 85L | 24kg | 4 | 22°C | 22°C | 15-25°C |
200L | 171L | 48kg | 8 | 20°C | 20°C | 10-25°C |
500L | 428L | 120kg | 15 | 20°C | 15°C | 10-20°C |
UWAGA!!! Ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 21 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, w żadnym wypadku niedociśnięta.W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej ani korka.